2012. szeptember 20., csütörtök

Jövőre 175 éves a csárdás



Apám Nem így akartuk című emlékiratából (NIS Kiadó, Kolozsvár, 2012) tudom, hogy javaslatára három éves koromban Kolozsváron a csárdás századik évfordulója alkalmából hatalmas táncmulatságot rendeztek.
Ezek szerint jövő februárban, éppen farsang idején lesz legkedveltebb népi táncunk 175 esztendős. Sietve idézem a könyvből az eseményt bizonyító sorokat, s remélem művelődésben és hagyományőrzésben jeleskedő egyesületeink kapva kapnak az alkalmon, hogy e tánchoz méltó fergeteges sikerű rendezvényt szervezzenek.
„Régi újságok között tallózva, olvastam, hogy. 1838. február 19-én, az arisztokráciával nem törődve, gróf Károlyi Mihály feleségének nagyapja Nagyváradon, bátor volt eltáncolni a magyar népi táncot, a csárdást. Az arisztokraták által rendezett zártkörű bálon történt. Azaz ötletem támadt, hogy rendezzük meg a csárdás 100 éves évfordulóját. Az elgondolásomat Bányai László főtitkárunk meglepődve hallgatta. Azt kérdezte bizonyíthatom-e, hogy éppen százéves az évforduló? Megmutattam az újságban megjelent tudósítást.
- Bravó Károly!- lelkesített.
Már csak a pénz hiányzott a terv véghezviteléhez. Ötventagú rendezőbizottságot alakítottunk. A bizottság tagjai fejenként 50 lejt fizettek. Kétszáz tiszteletjegyet nyomtattunk, amiket tehetős embereknek, grófoknak, főpapnak és más személyiségnek küldtünk. A címeket a Szent Mihály templom harangozójától kaptam.”
A meghívón ez a szöveg állt:
A Kolozsvári Magyar Dolgozók Szövetsége /MADOSZ/
1938. február 19-én este 9 órai kezdettel,
a Csárdás tánc 100 éves fennállásának évfordulója alkalmából nagy
TÁNCESTÉLYT
 rendez a Vasas otthon összes helyiségében /Str. Catedralei 7./
melyre ön és b. családját tisztelettel meghívja a rendezőség.
Belépti díj: személyjegy ára 25+2 lei.
A zenét Némedy László zenekara szolgáltatja.
Nagy konfetti, szerpentin csaták, tánc és szépségverseny, értékes díjakkal.
Vigalmi bizottság: Demeter János, Haltvich Árpád, Csákányovszky Károly Elnökök:Varga László, Gottner Gyuszi, Sárkány Jenő Alelnökök:Gáspár József, Spilovszki István, Fogarasi László Titkár: Tar Károly, Teremgazda:Sárkány József, Zenegazda,Gáspár Béla.
A szervezőkkel és a zenekarral együtt közel százan voltak. Ehhez a számhoz képest, elképzelhető, micsoda tömeges, egész Kolozsvárt megmozgató, sokáig emlékezetes rendezvény volt. Szép kihívás! Miért ne sikerülne nekünk is!

                                                              

Nincsenek megjegyzések: